Dovolenka pri Jadranskom mori

Chcete stráviť dovolenku pri mori, tu je zopár tipov kde pri Jadranskom mori môžete dovolenkovať. Mieste a tipy na relax a oddych na plážach Jadranského mora.

Aké je Jadranské more
Jadranské more je najbližšie zo Slovenska, preto sa teší veľkej obľube Slovákov a je obľúbeným miestom na dovolenku. Niekedy je označované aj ako slovenské more v Chorvátsku.
Adriatické more, alebo Adriatic je tiež názov tejto polouzatvorenej časti Stredozemného mora s plochou asi 144 000 km² a maximálnou hĺbkou 1589 m. Najčastejšie prevažujúce hĺbky sú do 200 metrov. Teplota Jadranského mora na povrchu vody dosahuje v lete od 24 do 26 °C preto je ideálnym miestom na dovolenky pre rodiny s deťmi. Slanosť mora je 35-38 promile a preto je výborným miestom na pobyt pre alergikov.

Ktoré krajiny navštíviť pri Jadranskom mori
  • Dovolenka v Chorvátsku - krásne čisté pláže, priezračná čistá voda, v zátokách veľmi kľudné more výborné na kúpanie a plávanie s deťmi. Množstvo obývaných chorvátskych ostrovov, niektorých rušnejších alebo pokojnejších menej navštevovaných.
  • Na dovolenke pri mori v Čiernej Hore - najmenšia časť pobrežia, vyhľadom na nižšie ceny oproti Chorvátsku pomerne lacná dovolenka pri more.
  • Pobrežie Jadranského mora v Taliansku - prevažne piesčité pláže s postupným vstupom do mora, ale pri veľkom počte ľudí sa voda rýchlo zakalí. Možnosť výletov po pamiatkach v Taliansku.
  • Jadranské more v Albánsku - je južnou polohou na úrovni tureckého Istambulu, talianskej Sardínie, miest Bari alebo Neapol v Taliansku, takmer na zemepisnej šírke španielskej Malorky. Vzhľadom na bezpečnosť je dovolenka vhodná skôr pre dobrodruhov ako na oddych pri mori.
  • Dovolenka v Slovinsku - malá časť mora pomerne blízko od Slovenska, a veľmi obľúbenej chorvátskej Istrie.

Ostrovy
Pobrežie Jadranského mora pri Taliansku je väčšinou nízke a piesčité, naproti tomu pobrežie na chorvátskej strane Adriatického mora je členité s množstvom ostrovov. Po Nórskych Fjordoch je druhým najčlenitejším pobrežím v Európe. Najväčšie ostrovy sú Krk (410 km²), Cres (404 km²), Brač (396 km²), Hvar (298 km²), Pag (287 km²) a Korčula (273 km²).


Tipy na dovolenku na plážach Jadranského mora
O jednotlivých tipoch na dovolenku na pláži Jadranského mora najmä v Chorvátsku budem písať postupne. Či už hľadáte dovolenku s deťmi, pokojnú tichú dovolenku, nočný život, párty na pláži alebo chcete len spokojne ležať pri mori. Postupne budú pribúdať aj fotky a videá z jednotlivých destinácií pri Jadranskom mori.